Jak odróżnić jajo gotowane od surowego.

Jajko ugotowane w zasadzie niczym się nie różni od surowych. Więc jak odróżnić jedne od drugich bez zaglądania pod skorupkę? Wystarczy zakręcić nimi jak bąkiem-zabawką na blacie stołu.

dlaczego?
W surowym jaju żółtko i białko jest płynne i połączone ze sobą specjalnym wiązadłem. Żółtko jest cięższe od białka i przy działaniu siły odśrodkowej przy obrocie, hamuje ruch obrotowy. Płynna zawartość surowego jajka nie dopuszcza do jego wirowania. Możemy przytrzymać obracające się surowe jajko na chwilkę, i po chwili je puścić. Jajko będzie kręciło się nadal. Dlatego, że dalej działa bezwładność płynnej części jajka. To ona siłą rozpędu chce dalej pozostawać w ruchu. Ugotowane jajko zakręci się szybko, ponieważ jest to jednolita bryła i my dłonią pokonujemy bezwładność jaka. Czyli pokonujemy to, że "jako chce pozostać w spoczynku (skoro się nie rusza)".