DLACZEGO... wszystko jest fizyką ??
- czyli fizyka w życiu codziennym

DZISIAJ JEST:


Sól kuchenna - potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl), substancji występującej naturalnie w wodzie morskiej, soli kamiennej i solankach. Odznacza się znaczną higroskopijnością, czyli zdolnością wychwytywania wilgo­ci z otoczenia, nawet z powietrza.

W wilgotnym mieszkaniu sól kuchenna szybko wilgotnieje z tego właśnie powodu, skleja się w duże grudy i nie sypie się przez małe otworki solniczki.
W mieszkaniu suchym wilgotnienie soli nie zachodzi lub zachodzi tylko nieznacznie i powoli.

Kupując frytki na ulicy w punktach szybkiej obsługi spotykamy w naczyniu z solą tzw. solniczce dosypane surowe ziarenka ryżu. Ryż ma za zadanie zmniejszyć higroskopijność soli, a przede wszystkim rozbić grudki soli tworzące się przy dziurkach tej „solniczki”.

 

WPŁYW SOLI NA INNE POTRAWY:
- wyciąga z potraw wodę, dlatego nie należy solić wołowiny przed gotowaniem, pozostaje soczysta i smaczna,
- aby "wyciągnąć" wodę podczas smażenia cebuli należy na początku dodać szczyptę, a cebulka zachowa miękkość i nie przypali się,
- niweluje smak goryczki u niektórych warzyw, np. ogórków lub oberżyny, (mimo iż praktyka ta niszczy naturalne aromaty to jednak usuwa również niesmaczną goryczkę, dlatego często jest ona stosowana),
- zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw.

Sól warzona, sól warzona próżniowa to produkt spożywczy będący oczyszczoną solą kamienną. Jej wartość spożywcza jest pogorszona o brak mikroelementów występujących w naturalnej soli kamiennej, natomiast smak poprawiony, bardziej słony w porównaniu z solą kamienną, która może mieć posmak gorzkawy.

Sól jodowana - znajduje się w powszechnej sprzedaży - ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związkami jodu.

Sól ziemna (kamienna) pochodząca z kopalni, wydobywana jest głównie w Europie centralnej, Alpach oraz Wielkiej Brytanii. Znajduje się w podziemnych złożach w postaci sprasowanych żył. Sól tę wydobywa się w formie bloków, brył, kamieni (stąd nazwa) i krystalizuje aby uzyskać drobny kruszec.

Sól morska
Dawniej sól morską uzyskiwano poprzez gotowanie z wodą gliny i piasku pochodzące ze słonych bagien po to, aby otrzymać solankę. Obecnie wykorzystuje się naturalne ciepło słoneczne na odparowanie wody z solanki w odstojnikach lub metodą sztuczną ogrzewa sie solankę w specjalnych odparownikach.
Im wyższa temperatura, w jakiej przebiega proces odparowywania, tym otrzymana sól jest delikatniejsza, bielsza i zawiera mniejszą ilość zanieczyszczeń.
Sól morska jest bardziej wartościowa od soli kamiennej, ponieważ zawiera tylko 34 % chlorku sodu i jest bogata w mikroelementy.


Wiadomości zebrała - Gabriela Bobrzak
Zespół Szkół nr 65
01-128 Warszawa ul. Elekcyjna 21/23
http://sp236gim61.neostrada.pl

Ostatnia aktualizacja:
(mm/dd/rr)