DLACZEGO... wszystko jest fizyką ??
- czyli fizyka w życiu codziennym

DZISIAJ JEST:



Szybkowar jest szczelnym garnkiem ze stali lub aluminium ze szczelnie zamykaną pokrywką.

W czasie gotowania panuje w nim duże ciśnienie, a wiadomo, że im większe ciś­nienie, tym wyższa jest temperatura wrzenia.
Tak więc gotowanie w szybkowarze przebiega w wyższej temperaturze niż w zwykłym, otwartym garnku. Nic też więc dziwnego, że trwa ono krócej.


Chcąc otworzyć taki garnek bezpośrednio po gotowaniu, należy włożyć go np. pod strumień zimnej wody, aby zmniejszyć wewnętrzne ciśnienie, aż do zrównania go z ciśnieniem atmosferycznym.

Szybkowar nie może być całkowicie szczelny, gdyż to doprowadziłoby do jego rozerwania w wyniku wzrostu ciśnienia w czasie gotowania. W pokrywce istnieją 2 zawory: - regulator (utrzymujący stałe nadciśnienie w jego wnętrzu, wypuszczając nadmiar pary) oraz bezpieczeństwa (otwierający się w wypadku zablokowania się zaworu regulatora).

Szybkowar został wynaleziony przez Denisa Papina w 1679 r. Papin nazwał swój wynalazek "zmiękczaczem kości". Na jego cześć szybkowar był długo nazwany - kociołkiem Papina.
Zalety szybkowaru:
- przyspiesza proces gotowania (oszczędność czasu i energii)
- zmniejsza ilość substancji wymywanych z potraw (potrawy zachowują lepsze wartości odżywcze, gdyż składniki nie uciekają z parą)
Wady:
- utrudnione kontrolowanie procesu gotowania (otwarcie garnka wymaga przerwania gotowania ciśnieniowego przez schłodzenie)


Wiadomości zebrała - Gabriela Bobrzak
Zespół Szkół nr 65
01-128 Warszawa ul. Elekcyjna 21/23
http://sp236gim61.neostrada.pl

Ostatnia aktualizacja:
(mm/dd/rr)